Ako získať výpis z obchodného registra použiteľný pre právne účely?

Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
5 minút

Výpis z obchodného registra je jedným z kľúčových dokumentov, prostredníctvom ktorého oprávnená osoba vykonáva verifikáciu údajov zapísaných v RPVS a taktiež aj identifikáciu konečného užívateľa výhod. V nasledujúcom článku Vám preto prinášame jednoduchý návod, kde a akým spôsobom viete výpis získať, aby bol použiteľný pre právne účely.

Ako získať výpis z obchodného registra použiteľný pre právne účely?

Pre riadne overenie identifikácie konečného užívateľa výhod partnera verejného sektora a overenie správnosti, aktuálnosti a úplnosti údajov zapísaných v registri partnerov verejného sektora (vykonanie tzv. verifikácie) je v zmysle zákonnej povinnosti partnera verejného sektora poskytnúť oprávnenej osobe súčinnosť nevyhnutné predložiť aj dokumenty, na základe ktorých oprávnená osoba vykoná túto verifikáciu.

Medzi nevyhnutné dokumenty patrí okrem iného aj aktuálny výpis z obchodného registra partnera verejného sektora použiteľný pre právne účely. Výpis z obchodného registra je dokument, ktorý obsahuje údaje zapísané v obchodnom registri ku dňu vyhotovenia výpisu. Obchodný register je verejným zoznamom, do ktorého sa zapisujú zákonom stanovené údaje týkajúce sa obchodných spoločností, družstiev alebo fyzických osôb - podnikateľov. Obsahuje údaje ako obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo, predmet podnikania, štatutárny orgán, výšku základného imania a ďalšie iné, ktorých rozsah je ustanovený zákonom č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Informácie z obchodného registra sú verejne dostupné aj na webovej stránke www.orsr.sk. Avšak pozor! Takýto výpis z obchodného registra z webovej stránky nie je použiteľný pre právne účely, má len informačný charakter. Takéto upozornenie sa nachádza aj na spodnej časti výpisu.

Kde si teda môžete zaobstarať „oficiálny“ výpis z obchodného registra pre právne úkony?

Existuje niekoľko spôsobov:

1. Ústredný portál verejnej správy  - na využitie tejto služby budete potrebovať elektronický občiansky preukaz, pomocou ktorého podáte žiadosť o poskytnutie výpisu z obchodného registra prostredníctvom elektronickej služby Ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk. Na základe elektronickej žiadosti môžete získať právne použiteľný výpis z obchodného registra zadarmo v elektronickej podobe, a za výpis v tlačenej podobe zaplatíte 6,50 EUR.

2. Pošta - výpis z obchodného registra vybavíte aj na pošte za cenu 4,50 EUR. Zoznam pobočiek pošty, kde výpis z obchodného registra získate, je zverejnený na stránke https://www.posta.sk/sluzby/sluzby-statu-na-poste .

3. Notársky úrad - cena za vyhotovenie je fixná a závisí od počtu strán výpisu. U notára totiž platíte poplatok vo výške 1,33 EUR bez DPH za každú stranu, ktorú daný výpis z obchodného registra obsahuje. Okrem toho u notára zaplatíte aj poplatok vo výške 0,70 EUR, ktorý notár platí Notárskej komore za prevádzkovanie informačného systému. Po pripočítaní dane z pridanej hodnoty je cena za výpis z OR u notára, ktorý má 2 strany 4,03 EUR, za 3-stranový výpis zaplatíte 5,63 EUR a za výpis, ktorý má štyri strany uhradíte notárovi poplatok vo výške 7,22 EUR.

Najviac dostupnou možnosťou je pravdepodobne získanie výpisu z obchodného registra na pošte, pretože má viacero pobočiek a jedna sa nachádza určite aj vo Vašom okolí, avšak najpohodlnejšou a najlacnejšou možnosťou je získanie výpisu z obchodného registra v elektronickej podobe prostredníctvom elektronickej služby Ústredného portálu verejnej správy.


Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

"Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci".